2010. november 4., csütörtök

Mandulatej


Most, hogy baratkozom a vegan es kulonosen a nyersetel receptekkel, egyre tobb fantasztikus es egyszeru etelt italt ismerhettem meg. Egy egeszen uj, izgalmas, es a leheto legegeszsegesebb etkezes szamomra a nyersetelek vilaga, es eleg jol boldogulok vele, ma mar etkezesem 70%-at nyers zoldsegek, gyumolcsok, es magvak teszik ki..
A kizarolag nyerskoszton elok kozott a leggyakrabban fogyasztott novenyi tejfajta a mandulatej. Marcsak azert is, mert nem igenyel semmifele fozest, sutest, ami alatt a hozzavalok modosulnanak, vagy azok vitamintartalma teljesen elvesz.
Mandulatej. Mar magatol a szotol is ossszefutott a nyal a szamban, es mivel a rizstej eloallitasa eleg hosszadalmas es maceras(meg fozni kell), mindenkeppen ki akartam probalni. Az eredmeny korulbelul masfel liter kellemesen edes mandulaaromaju habzo tej lett. Mostanra a mindennapi etkezesunk elengedhetetlen resztvevoje. Ime a recept.

Kell hozza:
-egy bogre sozatlan nyers mandula
-egy marek kimagozott aszalt datolya
- tisztitott- vagy szensavmentes asvany viz
-turmixgep
-egy szurozsak, vagy egy nagyon suru lyuku szita vagy szuro.

egy nagy talba vagy egy kancsoba beleteszem a mandulat, majd felontom 7-8 bogre tisztitott vizzel. egy napig hagyom, hogy a mandula es a datolya jol megszivja magat vizzel. masnap leontom rola a vizet es beleteszem egy turmixgepbe, hozzaadom a szaritott datolyat, majd raontok kb6- 7 bogre vizet(ki hogy szereti. a mundulasabb izet kedvelok kevesebbet hasznaljanak :). kb 3 percig a legerosebb fokozaton osszeturmixolom. az igy kapott folyadekot egy szurozsakba ontom, es alaposan kicsavarom, hogy csak a visszamaradt mandula maradjon benne. en egy sima femszuron passziroztam at egyebkent. a megmaradt szarazanyag tokeletes mandulas sutemenybe liszt helyett. Ha valakinek nem eleg edes a tej, akkor utolag is rakhat bele pl agave szirupot, vagy barmilyen termeszetes edesitot(nem cukrot). Jo etvagyat! :) Hutoben 1-2 napig elall, de nalunk nem jutott el a kancso odaig :))
Tipp: akinek van otthon, vaniliarudat is tehet bele, ugy meg finomabb.
ha a leiras nem eleg vilagos, itt talalhattok szemlelteto videot, egy aztatas nelkuli mandulatej kesziteserol. Pofonegyszeru es gyors.

4 megjegyzés:

Ildy írta...

Ezt muszáj lesz kipróbálnom. Köszi a receptet!

Szamóca írta...

Hm, nagyon jól néz ki!

Névtelen írta...

Szia. Nem lenne az egy nagy kérés, ha le írnád hogyan is néz ki egy napi étkezésed? Nekem sokat segítenél ebben és biztos mást is érdekel.
Köszönöm szépen.
Kati

Great írta...

Udv nalunk Kati:)
a keresedre valaszolva igyekszem :)) le fogom irni es a tapasztalataimat is a vegan nyersetelekkel kapcsolatban de nem ide, hanem a masik blogba: http://testbeszed.blogspot.com majd kukkants be a jovohet vege fele.