2009. július 17., péntek

Hozzátáplálás kezdete: Első lépcső

A kulcsszó: ha eljött az ideje

Az anyatej gyermekünk legfontosabb tápláléka legalább 6 hónapos korig. Mivel és szoptatásban vagyok otthon, most a tápszeres csecsemőkre nem térek ki külön, de ott valamivel hamarabb ajánlott elkezdeni.Honnan tudhatjuk, hogy a babánk elég érett-e ahhoz, hogy a szoptatáson kívül más ételt is kapjon? Ha már kinőtt egy-két fogacska a szájban, és előszeretettel használja is őket rágcsálásra, ha már képes egyedül megülni, és ha azt vesszük észre, hogy már nem tolja ki a kanalat a szájából és érdeklődik az ételek iránt, eljött az ideje, hogy megismertessük a szilárd ételek világával. Ezt a fejlettségi szintet a babák nagy része hat hónapos korában éri el. De ne általánosítsunk. Az én fiam kb nyolc hónaposan érte el, azelőtt gyakorlatilag zárt szájjal utasította el a legtöbb ételt, csak egykét kanál gyümölcsöt evett. A lényeg, hogy semmit ne erőltessünk, csak azért, mert fejünkbeverték ezt a 6 hónapos szót. Ismerek olyan szoptatott gyermeket, aki 4 hónaposan kinézte az ételt a szülei szájából, és olyat is, aki 1 éves koráig mindent elutasított. Míg szépen fejlődik, jókedvű, kiegyensúlyozott, nincs okunk a félelemre, hogy éhenhal:)) Használjuk itt is az ösztöneinket, s ismerjük fel, a megváltozott helyzetet, érdeklődését, nyugtalanságát, esetleges levertségét.

Elképzelhető azonban, különösen, ha a csecsemő fél évnél fiatalabb, hogy a fokozott szopási és rágási igényt valami más okozza. Például ha náthás, ha az édesanya szokatlanul feszült, akkor gyakoribb szopásban keres vigasztalást. Pusztán a fogzás is kiválthatja a rágást, ha jólesik az ínynek. És ilyentájt van egy fejlődési ugrás is a babáknál, mikor egyik napról a másikra fokozódik az étvágyuk, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy készen áll a hozzátáplálásra.
Arról persze könnyedén meggyőződhetünk, hogy melyik helyzettel állunk szemben. Ha ilyenkor elutasítja finom próbálkozásainkat, gyakoribb szoptatással fokozzuk tejtermelésünket, és napoljuk el a hozzátáplálást. Ha betegségre gyanakszunk, várjunk négy-öt napot, és ha a kicsin nem jelentkeznek a megfázás vagy más fertőzés tünetei, de a fokozott szopási, rágási igény sem csillapodik, kínáljuk meg egy falat gyümölcspéppel, és figyeljük, mit szól hozzá.(persze ,ha lázas állapottal jár, vigyük orvoshoz) Ha szemmel láthatóan élvezi és nem tolja ki a nyelvével, biztosak lehetünk benne, hogy itt az ideje, hogy anyatejen kívül mást is bevezessünk.

Hozzátáplálás vagy elválasztás?

A két fogalom nem ugyanazt a metódust takarja. Hozzátáplálásról akkor beszélünk, ha a baba táplálásában még mindig a szoptatást szeretnénk előtérbe helyezni, és az anyatej, mint fő táplálék mellett kap csak a kicsi szilárd ételt. Elválasztásról pedig akkor, ha a mama már nem szeretne szoptatni, vagy a baba utasítja el a mellet, ilyenkor természetesen a szilárd ételek irányába tolódik a hangsúly.
Hozzátáplálás esetén a szilárd ételt mindig a szoptatás után kínáljuk a babának, először célszerű a déli szoptatás idején próbálkozni. Elválasztáskor a szoptatás előtt is megkínálhatjuk a kanállal, így szépen, fokozatosan csökkenthetjük a szoptatások hosszát és mennyiségét.

A baba első ételei

A legcélszerűbb és legegészségesebb, ha a szilárd ételek bevezetését a gyümölcsök présnedvével kezdjük, később gyümölcspépet és gyümölcspürét is adhatunk. Kicsit később próbálkozhatunk párolt zöldségfélékkel is, de ezeket érdemes passzírozva vagy turmixolva, pép, esetleg főzelék formájában adni.
Fontos, hogy bizonyos ételekkel túl korán nem szabad próbálkozni, mert azok allergiás reakciót válthatnak ki a kicsinél. Kerüljük a tej és tejtermékeket, a búza, árpa, zab és rozstartalmú ételeket, de tojást és mézet se adjunk még a kicsinek.
Porontyaink az édes anyatej után nem igénylik a sót, a fűszerezést, ezért a főzés során ezek használatát nyugodtan elhagyhatjuk. A cukor és a zsír is kerülendő, felesleges még ezekkel terhelni a babák szervezetét.
Ha valamelyik gyümölcs vagy zöldségpürét túl sűrűnek találjuk, főzőlével, főtt krumplival, tisztított vízzel,lefejt anyatejjel vagy tápszerrel is hígíthatjuk.

Új étel bevezetése

Az új ételeket egyenként vezessük be, kb 1 hetet várva egy-egy étel között. Ez azért fontos, mert így nyilvánvaló lehet, hogy bizonyos tünetek – kiütés, hasmenés, székrekedés – vajon az újonnan bevezetett ételnek köszönhetőek-e.
Először mindig csak kis mennyiséggel kínáljuk meg a babát – az új ételből eleinte egy-két kanálka is bőven elég lehet neki.
Ha gyermekünket szeretnénk egészséges táplálkozásra szoktatni, érdemes már egészen kicsi kortól mellőzni a tápérték nélküli ételek fogyasztását, például chips-ek, ropik, ízesített italok, üdítőitalok, vagy a csokoládék...

Ideális kezdő ételek:

Számos alkalmas étel áll rendelkezésre, hogy bevezetéskor elsőként kínáljuk. Ezek közé tartoznak, lehetőleg rovarirtószermentes bio változatban:

gyümölcsök:
  • alma
  • körte
  • banán
  • papaya
  • avokádó
zöldségek:
  • sárgarépa
  • brokkoli
  • édesburgonya
  • burgonya
  • sütőtök
gabonaféleségek:
  • rizs
  • babarizs
  • köles
Ezen gyümölcsök, és zöldségek mindegyike főzhető(kivéve a banánt), és finomra pürésíthető
Ez a kezdetben nagyon fontos, hiszen rágófogak hiányában könnyen öklendezhet, és akár a légcső bekerülhetnek a nagyobb ételdarabok. A rágást, fokozatosan, érettségi szintjének megfelelően sajátítja el.
A lista tartalmazza a legédesebb zöldségeket, amelyeknek magas szénhidráttartalmuk az energia előállításához, vitamintartalmuk, pedig az immunitás fejlődéséhez, és megóvásához szükséges.
Az ételeket, miután egyenként, és időthagyva bevezetésre kerülnek, később ízlés és a baba
igénye szerint kombinálhatjuk.

Fontos!
ebben a korai szakaszban kerüljük a tejtermékeket, a glutént tartalmazó gabonákat, és a tojást. Kimondottan allergének.A tejtermékek a legmagasabb helyezést értek el az allergialistán, ezért bevezetésüket jobb elkerülni, legalább a kilencedik hónapig, a tehéntejet, ha lehet 2 éves korig. Helyette adhatunk pl.rizstejet... A tejtermékekkel kapcsolatosak a felső légúti betegségek, a, középfülgyulladás(otis media), valamint számos bőrbetegség.
Hasonlóan a búzaalapú ételek ,valamint ezek pépjei irritálhatják a baba bélrendszerét.
Habár könnyebb a kereskedelmi forgalomban lévő bébiételeket használni, mégis a legjobb elkerülni a gyermek 12 hónapos koráig, hogy csökkentsük gyermekünk intoleranciás reakciójának kialakulását, az ilyen ételekkel szemben. Ne dőljünk be a sok bébiételgyártó reklámjának. Ők a profitot, mi a gyermekünk egészségét tartjuk szem előtt!!!
Folytatjuk:)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok! Két gyerekem van :) az egyik tápszeres volt, a második pedig anyatejes még mindig.
Azért írok mert az írás elején szó van arról, hogy a tápszeres csecsemők hozzátáplálását előbb kell megkezdeni esetleg.
Nos, ez tévhit mert az anyatejes gyermek bélrendszere sokkal fejlettebb, érettebb; ha úgy tetszik ellenállóbb mint tápszeres társaiké. Tehát nem árt velük sem megvárni azt a bizonyos, bűvős fél éves kort.
Minden jót!
Ilus.

Pelikán írta...

Itt Irorszagban egesz mashogy csinaljak a hozzataplalast. Ugye a legtobb baba tapszeres orias, es majdnem mindenki 4-5 honaposan kezdi. Eloszor baba rizzsel, de villamgyorsan haladnak, annyira, hogy 6-7 honapos babak mar mindenfele hust is kapnak. Van egy baratnom, aki ritka, mint az aranyhollo, igeny szerint szoptat, de neki is mar a 8 honapos gyereke marhahust is kap.
Nem gondolom, hogy ez a kovetendo pelda, de ezek a gyerekek is tok egeszsegesek, erdekes, nem?
Emlekszem, hogy mi az arany kozeputon laviroztunk Dorival es allando megdobbenes targya volt a magyar es ir baratnokkel, hogy mit eszik ill mit nem eszik mar/meg.

Kat írta...

Én mondjuk sem banánnal,sem papayával, sem avokádóval nem kezdeném. Nem tudom tudományosan megindokolni, de úgy gondolom, minden csecsemőnek olyan ételt kell először adni, ami az ő élőhelyén megterem, könnyedén elérhető.

Névtelen írta...

Itt Magyarországon most az a generáció nőtt fel akiket már 1-2 hónaposan almapürével etettek és sajnos rengeteg a felnőtt allergiás, nem értik miért!?
Nem mondom, hogy ez a kettő feltétlenül összefüggésben van de szerintem van benne valami. Hiszen a védekezőképességünk 70 százaléka a gyomor- és bélrendszerben van :D
Én hiszek az Egészségügyi Világszervezetnek vagyminek :)
Szép napot!
Ilus.

Great írta...

Kat: lassan mar megteremnek, ami az eghajlatot illeti:))) igen, gondoltam erre, de akkor itt a zoldsegek-gyumolcsok idenyjellege is bejohet a kepbe, hogy csak olyat kapjon eloszor, ami akkor terem...de ugye telen eleg gyer e valasztek.(persze le lehet fagyasztani, mikor a kicsi megszuletik, de nem sokan gondolnak erre)... ha tavasszal, nyaron kezdjuk a hozzataplalast, konnyebb dolgunk van, es mondjuk bejohetne az oszi-, es a sargabarack is(de nem minden bebi birja). a bananban es a papayaban rengeteg a rosttartalom, es konnyen pepesitheto....de valoban nem teremnek nalunk...

Ilus: megis mindig a tapszeres csecsemoket taplaljak hozza hamarabb.
es valoban rengeteg az allergias:(

Pelikan: igen.az egeszsegesseg eleg relativ fogalom...ezek mind felnottkorban jonnek ki sajnos..persze mindenki ugy csinalja ahogy jonak latja, ez csak egy alternativa:)
az arany kozep ut az az igazi(de az kinek mi, ugye)..masreszt a taplalkozas orszag, majd csalad specifikus...en vega csaladban nottem fel, nekem ez a termeszetes..akik viszont hust hussal, ok biztos a kicsinek is azt fognak adni megpedig eleg hamar.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Mi simán ettük a papayat, az avokádót! Imádja a fiam! Arról nem beszélve, hogy az avokádó rettentő egészséges! CSak ajánlani tudom mindenkinek, egyik sem allergizál! Papayaból még nem nagyon láttam itthon igazán jót sajnos. Nekünk Németországból hozza nagynéném, úgy 1kg-os gyümölcsöket, feldarabolom és fagyasztom. Szóval szívből ajánlom kezdésnek! bubianyu

Névtelen írta...

Sziasztok! Kislányom lassan egy éves. A hadak útját megjártuk a hozzátáplálással (tejcukor allergia), mire kiderült miért fáj és puffad mindig a pici hasa. Addig nem is tudjuk milyen nagy bajt okozhatunk az ételekkel, amíg a saját gyermekünk meg nem betegszik. Orvosi tanács alapján egyenlőre csak üveges bébiételt eszünk (az én bátortalanságom miatt sem merek boltban, piacon vásárolt alapanyagokból főzni). Szerencsére találtunk egy magyar gyártót (Univer), akinek az összes termékét válogatás, külön címke bogarászás nélkül adhatjuk Nórinak!Nagyon fontos, hogy a kezdetektől tartsuk be az orvos utasításai, figyeljük babánk reakcióit.