2009. július 8., szerda

A csodálatos alma

Az alma a legismertebb gyümölcs talán, de vajon tudjuk e milyen kincs is van a kezünkben...
Más gyümölcsökkel összehasonlítva, az alma rendelkezik a legnagyobb rosttartalommal. Ez már önmagában is előkelő helyre sorolja fogyasztását.

Az első szilárd tápláléka a babáknak is, az alma. De vajon miért ?

”Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Környékünk jellegzetes és közkedvelt gyümölcse. Fogyasztjuk nyersen és főve, de vajon mit is tudunk róla? Feltehetőleg Közép-Nyugat-Ázsiából származik. Egyes források szerint 2000 évvel ezelőtt már közel 30 különböző fajtát ismertek. Azóta, a keresztezéseknek köszönhetően, a fajták száma ezer fölé emelkedett.
Ezek különböznek egymástól méretben, színben, formában és ízben is. Jogosan sorolják a legértékesebb gyümölcsök közé, hiszen nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hazánkban egész évben kapható, az ára is megfizethető. Egyike az első nemesített gyümölcseinknek.

A magyar alma
Almából hazánkban a legnagyobb az egy főre jutó termelés és fogyasztás földrészünkön. Ennek ellenére még így sincs meg a napi egy darab fejenként. Európa-szerte több, mint ezer fajtájával vezeti a mezőnyt a gyümölcsök között. Manapság elsősorban a Jonatán módosulásait, az Idaredet és Jonagoldot keresik, népszerűek még a Golden, a Starking és a zöldalma fajták is. A magyar alma messze földön híres, nagy ültetvények vannak Zalában, a Duna-Tisza közén, és világviszonylatban is elsőrangú a felső-magyarországi, szabolcsi alma.

Az alma eltarthatósága a tárolási technikától függ. A gyümölcs tartósítására leggyakrabban a hűtést alkalmazzák. A jonatán például 2-2,5 °C fokon, 90-92 % relatív páratartalom mellett 6-8 hónapig tartható el anélkül, hogy romlana a minősége. A legősibb tárolási mód a szárítás vagy aszalás. Az aszalt gyümölcsben koncentrálódik a gyümölcscukor. Ezt a szervezet lassabban dolgozza fel, a vérben a cukorszint lassabban emelkedik, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termett fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az apróbb almák tovább ropogósak maradnak, a nagyok előbb kásásodnak.

Milyen értékes anyagokat tartalmaz?
A lédús gyümölcsök közé tartozik, 85%-a víz, ezen kívül tartalmaz gyümölcscukrot, szerves savakat, cserzőanyagot, ásványi anyagokat, nyomelemeket, pektint, jelentős mennyiségű rostot, béta-karotint, valamint A, B,P,C,E vitaminokat.

Jótékony hatásai
- az A, C, E vitaminok, valamint a béta-karotin antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek
- savtartalma segíti a szervezetet a méregtelenítésben, frissítő hatású, elősegíti az emésztést, erősíti a bélnyálkahártyát
megjegyzés: csersavtartalmának köszönhetően barnul meg rövid időn belül, miután kettévágtuk ill. meghámoztuk.
- a reszelt alma gyógyítja a hasmenést, szabályozza a bélműködést
- rosttartalma / fele a gyümölcs héjában található / vízmegkötő tulajdonságánál fogva növeli a széklet mennyiségét és puhaságát, serkenti a bélműködést, csökken az áthaladási idő
- pektin tartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok ás a koleszterin felszívódását, befolyásolja a koleszterin anyagcserét, csökkenti szintjét a vérben
- magas foszfortartalma miatt fokozza a szellemi teljesítőképességet
- magas víztartalmának köszönhetően tisztítja a húgyutakat, vízhajtó hatású
- minden formájában, nyersen, főzve, sütve jótékony és tisztító hatású, a bőrre pakolásnak kiváló/


Én nyersen,finomrareszelve adtam először Hugónak almát, nem túl nagy sikerrel, de ez nem az alma hibája volt:)
Adhatjuk párolva is,bár azzal az értékes tápanyagok távozhatnak.
Mindenképpen válasszunk édes, lehetőleg bio, és közepes méretű almát.
Hámozzuk meg, vágjuk ketté,távolítsuk el a magját, és daraboljuk föl.
Serpenyőben 4-5 evőkanál vízben, lefedve, 7-8 percig pároljuk.
Én már a hozzátáplálás elején beruháztam, egy speciális vitamintmegőrző párolóedénybe.Megérte nagyon.
Ha készen vagyunk, egyszerűen, turmixoljuk össze, én erre egy botmixert használok. Később párolhatjuk egész fahéjdarabbal együtt, jgy még ízletesebb.
A megmaradt adagokat mélyhűtve eltarthatjuk, kezdetben jégkocka tárolóban, később, gondosan lezárva, persze csak miután kihűlt.
Tipp: a bébiételt mindig olyan mélyhűtőben tároljuk, amely huszonnégy órán belül -18 C fokra, vagy még hidegebbre fagyasztja az ételt!

Nincsenek megjegyzések: