
Ahhoz, hogy megértsük hogy mitől, hogyan fejlődik gyermekünk, meg kell ismernünk az optimális tápanyagokat. Már mindnyájan hallottunk proteinekről, szénhidrátokról, zsírokról és rostokról, de hogy pontosan hogyan, és miért szükségesek a szervezetnek, nem mindig értjük.
Az első és egyik legfontosabb építőkövek, a proteinek, másnéven szervezet téglái, és habarcsa.
A proteinek, lényeges szerepet játszanak, a csontváz fejlődésében(beleértve a gyermek csontjait, porcait, ínszalagjait, fogait, és körmeit), illetve a hormonrendszerben, az agyban és az idegrendszerben lejátszódó kémiai folyamatokban.
Minden állat-amelyik, repül, mászik, vagy úszik- elsődleges proteinnel rendelkezik. A másodlagos proteint, növényi forrásból nyeri a szervezet: diófélékből és magvakból, gabonából és babfélékből.Az emésztőrendszerben aminosavakká bomlanak, amelyek építőkövei a test minden sejtjének,és rendszerének.
Protein nélkül testünk nem épülhet fel,a fejlődés, és növekedés korai szakaszában naponta nagy mennyiségű protein szükséges a szervezetnek, hogy biztosítva legyenek a test gyors növekedése miatt fellépő igények. A mondás szerint " apró magból, nagy fa nő" példázza a protein erejét az erős, és egészséges szervezet felépítésében.
A nyolc alapvető aminosav:
Összesen 22 különböző aminosav ismeretes, amelyek, az általunk elfogyasztott proteinek lebomlásának végtermékei. Ezek közül nyolcat alapvető aminosavnak hívunk,s mivel szervezetünk nem képes előállítani őket, az étrendünkkel kell, a szervezetbe bejuttatni.
Az anyatejnek, csak az 1.5%-a protein, de ez elegendő ahhoz, hogy a gyermek megduplázódjék az első hat hónap alatt(de lehet az első három hónap alatt).
Gyakran azt gondoljuk, hogy kiadós proteinbevitel szükséges, és beleesünk abba a hibába, hogy a túl sok, jobb a túl kevésnél. A protein egyféle sav a szervezetben, és a felesleg túlterheli a fiatal gyermek veséjét.
A gyermekeknek legmegfelelőbb proteinek:
sajt, tojás, joghurt, kefir, húsok, halak, birsalma, lencse, zab, köles(legújabb kutatások szerint ebben benne van az összes esszenciális aminosav),magvak, diófélék (kivéve, a mogyorófélék), szójatermékek,beleértve a szójatejet, és a tofut(szójatúró),tej(bár ez sajnos már korántsem élet, erő, egészség), és a zöldségekből származó proteinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése