2009. július 10., péntek

Testünk építőkövei I. Proteinek


Ahhoz, hogy megértsük hogy mitől, hogyan fejlődik gyermekünk, meg kell ismernünk az optimális tápanyagokat. Már mindnyájan hallottunk proteinekről, szénhidrátokról, zsírokról és rostokról, de hogy pontosan hogyan, és miért szükségesek a szervezetnek, nem mindig értjük.

Az első és egyik legfontosabb építőkövek, a proteinek, másnéven szervezet téglái, és habarcsa.

A proteinek, lényeges szerepet játszanak, a csontváz fejlődésében(beleértve a gyermek csontjait, porcait, ínszalagjait, fogait, és körmeit), illetve a hormonrendszerben, az agyban és az idegrendszerben lejátszódó kémiai folyamatokban.
Minden állat-amelyik, repül, mászik, vagy úszik- elsődleges proteinnel rendelkezik. A másodlagos proteint, növényi forrásból nyeri a szervezet: diófélékből és magvakból, gabonából és babfélékből.Az emésztőrendszerben aminosavakká bomlanak, amelyek építőkövei a test minden sejtjének,és rendszerének.

Protein nélkül testünk nem épülhet fel,a fejlődés, és növekedés korai szakaszában naponta nagy mennyiségű protein szükséges a szervezetnek, hogy biztosítva legyenek a test gyors növekedése miatt fellépő igények. A mondás szerint " apró magból, nagy fa nő" példázza a protein erejét az erős, és egészséges szervezet felépítésében.

A nyolc alapvető aminosav:

Összesen 22 különböző aminosav ismeretes, amelyek, az általunk elfogyasztott proteinek lebomlásának végtermékei. Ezek közül nyolcat alapvető aminosavnak hívunk,s mivel szervezetünk nem képes előállítani őket, az étrendünkkel kell, a szervezetbe bejuttatni.
Az anyatejnek, csak az 1.5%-a protein, de ez elegendő ahhoz, hogy a gyermek megduplázódjék az első hat hónap alatt(de lehet az első három hónap alatt).
Gyakran azt gondoljuk, hogy kiadós proteinbevitel szükséges, és beleesünk abba a hibába, hogy a túl sok, jobb a túl kevésnél. A protein egyféle sav a szervezetben, és a felesleg túlterheli a fiatal gyermek veséjét.

A gyermekeknek legmegfelelőbb proteinek:

sajt, tojás, joghurt, kefir, húsok, halak, birsalma, lencse, zab, köles(legújabb kutatások szerint ebben benne van az összes esszenciális aminosav),magvak, diófélék (kivéve, a mogyorófélék), szójatermékek,beleértve a szójatejet, és a tofut(szójatúró),tej(bár ez sajnos már korántsem élet, erő, egészség), és a zöldségekből származó proteinek.

Nincsenek megjegyzések: