2009. július 1., szerda

A hónap zöldsége: A karalábé

Ez a zöldségféle a káposztákkal rokon növény. A föld feletti gumóját esszük, amely magában, vagy salátában is kiváló. Azonban az enyhén kelkáposzta ízű leveleket is el lehet fogyasztani.


A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk. Az ilyen friss karalábét nyersen fogyasszuk, mert íze ínycsiklandó, és testünk is így látja legtöbb hasznát. Vidéki gyermeket olykor látni lehet karalábét, vagy ízletes gyökeret (répát, céklát) rágcsálni. Nassolás helyett mi is kövessük példájukat!



A többi káposztaféléhez hasonlóan a karalábé is kétéves növény. Az első évben növekszik, a téli nyugalmi időszak után pedig virágokat fejleszt, majd magot érlel. Felmagzott „tavalyi” karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.

A nagyobb karalábék, amelyek már nyersen nem élvezhetők, mert fásak, felhasználhatók a főzőkonyhában.

Sült karalábé

A karalábét meghámozzuk, vagy csak alaposan megmossuk, majd félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ezután fűszerekkel (pl. őrölt kömény) összekevert barnarizs- (vagy más) lisztbe forgatjuk, majd serpenyőben melegített kókusz- vagy pálmavajon világosbarnára sütjük. Ne égessük oda! Az így kapott ízletes finomságot bőséges zöldsalátával, petrezselyemmel fogyasszuk egészségünkre!

/A folyékony növényi olajok a sütés hatására erősen rákkeltővé válnak..., szemben a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsírokkal, mint a pálma- de leginkább a kókuszvaj./


A nyers karalábé gyógyító értékekkel bír. A megfigyelések alapján vértisztító, légúttisztító, sebgyógyító, immunerősítő hatású!


Kisbabáknak forró sütőben,sütőpapíron, zsíradék nélkül, és egyéb panír nélkül (6-8 hónapos kortól )sülve, majd összeturmixolva adható!

Nincsenek megjegyzések: