2009. július 8., szerda

Együtt (l)enni jó!

Első időszakban a legszorosabb kapcsolat a mama és a baba között van, hiszen ő táplálja, ő gondoskodik róla, hogy szépen cseperedjen, egészségesen fejlődjön...nekem az anyaságban, ez volt az egyik legnehezebb, majd legcsodálatosabb dolog. Az anyatejnél nincs jobb, tudjuk, de eljön az idő, mikor már nem elégséges, csak ezzel a nedűvel táplálni gyermekünket. Tápszeresen táplált babák esetében, pedik 2-3 hónappal hamarabb...

Míg Hugo csak anyatejes ivott, a hozzátáplálásról teljesen más véleménnyel rendelkeztem, és azt hittem, sokkal könnyebb, mint a szoptatás...persze, ha jóétvágyú gyermekről van szó,és éppen nem fogzik, megint más. A gyermekeknek általában nincsen türelmük egyhelyben ülni.

A közös evés öröme

Megfigyeltem, hogy kisfiam sokkal jobban, és türelmesebben eszik, ha reggel, vagy este hármasban tudjuk elfogyasztani azt. Általában a családokban az anya teremti meg a családi fészek melegét, alakítja kis családjuk közös életét, amelyben többek között az étkezéseknek is nagy szerepük van. Mindig adjuk meg a módját az étkezéseknek egészen az asztalterítéstől az étkezés befejezéséig. Érdemes némi időt és figyelmet szentelni ezekre az apróságokra, mert jobb étvággyal, nagyobb kedvvel üljük körül a közös asztalt. Ha ezt látja gyermekünk, kellemesebb élmény marad számára a közös étkezés, mint például a reggeli kapkodás közben felhörpintett kávé, az ideges rohangálás látványa. Terítsünk változatosan, tegyünk az asztalra vidám, színes, gyermekfigurás abroszokat, vonjuk be gyermekünket is a terítésbe. A megterített tányérok mellé ő tegye az evőeszközöket, a szalvétát, stb. ezzel is érhetünk el némi eredményt, ha csemeténk amúgy sem túl jó evő.

Hagyjuk a babát egyedül enni

A kicsiknek, akár 9-10 hónapos kortól nyugodtan a kezébe adhatjuk a kanalat. Próbálkozásaik közben segítsünk nekik az étkezésben, nehogy kedvüket szegjék, és sírás legyen a nagy igyekezet vége. Nincs túl sok foguk, de azért rakhatunk a tányérjukra, kis gömb formájú színes ételeket(pl kölesgolyók). Ha a családban nincs tej allergia, és nincsenek erre utaló előzmények, sárgarépareszelékbe forgatott túrógolyókkal, vagy apróra vágott, snidlingbe hempergetett kis labdákkal kínáljuk gyermekünket. A színek sokfélesége felkelti a kicsik érdeklődését, talán még az étvégyuk is megjön. Próbáljuk meg étkezésüket változatossá tenni, hogy közben élvezzék is az ízeket....

(forrás:www.babazo.hu)

1 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

A színes darabkák a Nortonnak is nagyon bejönnek.Ezért is szereti a zöldséges rizst,mert sok színes kocka van benne,amiket kicsipeget az ujjacskáival.