2009. július 11., szombat

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

Vitamin

Jelentősebb forrásai

A (retinol)

Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma

B1 (tiamin)

Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán

B2 (riboflavin)

Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva

B3 (niacin)

Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza

B5 (pantoténsav)

Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)

B6 (piridoxin)

Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma

B 12

Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák

C (aszkorbinsav)

Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán

D (kalciferol)

Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő

E (tokoferol)

Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék

H (biotin)

Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke

K

Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár

P

Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina

U

Csalán, nyers káposzta, káposztalé

Nyomelemek

Jelentősebb forrásai

Szelén (Se)

Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli

Vas (Fe)

Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca,
mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely

Kalcium (Ca)

Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab

Magnézium (Mg)

Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény

Nátrium (Na)

Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka

Kálium (K)

Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya

Cink (Zn)

Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán

Réz (Cu)

Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

forrás:Napfényes Alapítvány

Nincsenek megjegyzések: