2010. február 6., szombat

Avokádó I.


Ez a fantasztikus gyümölcs az egyik kedvencünk. A wikipédia segítségével szeretném itt bemutatni, mi mindenre jó, amellett semleges ízének köszönhetően felhasználása igen sokrétű.
Mi krémet készítünk belőle, amit hívhatunk guacamolé-nek is akár, de az eredeti mexikói receptet úgymond gyerekesítettük, hogy Hugo is meg tudja enni.Kihagytuk a chilipaprikát és a cayenne borsot. Imádjuk mindannyian :)
Még a korábbi hozzátáplálás első lépcsőjében is említettük, hogy akár a babák első ételeként is bevezethető, mert semleges, nem okoz emésztési problémákat, vitamin és ásványianyag tartalma viszont figyelemreméltó, mint ahogy a mellékelt táblázat is mutatja.

Avokádo (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 160 kcal 670 kJ
Szénhidrátok 8,53 g
- Cukrok 0,66 g
- Rost 6,7 g
Zsír 14,66 g
- telített 2,13 g
- egyszeresen telítetlen 9,80 g
- többszörösen telítetlen 1,82 g
Fehérje 2 g
Tiamin (B1-vitamin) 0,067 mg 5%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,130 mg 9%
Niacin (B3-vitamin) 1,738 mg 12%
Pantoténsav (B5-vitamin) 1,389 mg 28%
B6-vitamin 0,257 mg 20%
Folsav (B9-vitamin) 81 μg 20%
C-vitamin 10 mg 17%
Kalcium 12 mg 1%
Vas 0,55 mg 4%
Magnézium 29 mg 8%
Foszfor 52 mg 7%
Kálium 485 mg 10%
Cink 0,64 mg

Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.

A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.

Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.

Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.

Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő.

Gyógyhatása

Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.


Nincsenek megjegyzések: