2010. február 5., péntek

Szejtánkészítés lépésről lépésre

Hugomami kérésére ide is beteszem ezt a postot:)
Mi a szejtán?
A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon. Por állagú, amely nálunk többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús.
Honnan származik?
A szejtán legtöbbször tönkölybúzából készül.
 A tönkölybúza Mezopotámiából származik, Európába is már a bronzkor ideje óta honos. A Kárpát-medencébenrégóta használják a mai kenyerek őseinek elkészítéséhez. A IV. században élte fénykorát, amikor az időjárás szélsőségei és a betegségek miatt a többi gabonaféle nem termett, a tönköly viszont virult. Egy időre feledésbe merült, de napjainkban megint nagyon közkedvelt lett.
Mit tartalmaz?
Magas fehérjetartalma vetekszik a szójáéval, de nem teljes értékű ezért kiegészítésre szorul. Fehérjén kívül tartalmazza még szint az egész B-vitamin családot, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.
Mi készüljön belőle?
A szejtán vagy más néven búzahús tömbösített formájának köszönhetően felhasználható mint bármely húsféle. Lehet rántani, sütni, pörköltesen, ragunként elkészíteni. Rakott, csőben sült ételekhez zöldségekkel együtt elkészítve.
(forrás:Harmonet)
És akkor az elkészítés részletesen.
 A búzasikért egy tálba öntöm,összekeverem a fűszerekkel (Klare gemüse bio levespor,majoranna,borsikafű,himalája só).
 Hozzáöntök meleg vizet (minden 100 gr-hoz kicsit kevesebb,mint 2 dl-t).Alaposan összedolgozom,majd jól kinyomkodva gombósokat formálok a masszából (jó kis gumis állaga van,nem kell megijedni).10 percig pihentetem,addig egy fazékban vizet forralok.Beledobok két leveskockát (Bio alnatura zöldségleveskocka).A lobogó vízbe költöztetem a gombócokat,és addig főzöm,míg a felszínre bukkannak.
 Ezután szűrőlapáttal kiveszem,szeletelem,kockázom,stb.(általában nagyobb adagot készítek belőle,így szeleteket és kockákat is vágok).

Visszaköltöztetem a fazékba és még kb. 30-40 percig főzöm.
 Ha kihült zacskókba porciózva a fagyasztóban várják sorsukat.Általában elkészítés előtti este kiolvasztom és bepácolom.Szójaszószt mindig használok hozzá,mert nagyon finom ízt ad.
És,hogy mi készül belőle?
http://cseppmez.blogspot.com/search/label/szejtán

Nincsenek megjegyzések: