2010. március 11., csütörtök

Aromás sült zöldségek


Ez az egyik kedvenc ételem. Mindennap, mindig tudnám enni :)
Szeretném megköszönni az alapötletet Szamócának(egyik kedvenc vegablogom), aki a minap isteni nyálcsorgatós receptet rakott fel, amit azonnal ki kellett próbálnom. Olyan jó lett, hogy második és harmadik nap, az otthon létező összes zöldséget ily módon készítettem el, és hogy harmadnapra ne unjuk meg, joghurtos tésztaszószt készítettem belőle. A recept, nekünk anyukáknak nem is lehetne ideálisabb, hiszen finom, gyerekbarát, univerzális, gyors, és finóóóóóm. de ezt már írtam :)))) Szóval köszönet érte itt is :)

A receptet gyerekesítettem egyébként, ami azt jelenti, hogy a fűszeres olajhoz csak egy késhegyni gyömbérport raktam.
Miért aromás? Mert az olaj átveszi a fokhagyma, és a fűszerek aromáját.
Tehát vegyünk pl karfiolt, brokkolit, sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, pritamin paprikát, azokat hosszában szeleteljük fel. A karfiolt, brokkolit, rózsáira szedjük szét. Egy mélyebb öblös tálba rakjunk olívaolajat bőven, aprítsunk finomra ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát, rakjunk hozzá tengeri sót, borsot(én rózsaborssal szeretem), és egy icipici gyömbért. Ki lehet egészíteni kis szerecsendióval, tárkonnyal, kakukkfűvel, vagy rozmaringgal. Ki hogy szereti.
Az olajos-fokhagymás-fűszeres keveréket így összedolgozzuk, majd a zöldségeket megforgatjuk benne, és egy tűzálló tálba, vagy nagyobb, mélyebb tepsibe rakjuk le szépen egymás mellé őket, a maradék olajjal pedig úgy félidőnél meglocsoljuk. Én még szezámolajjal is meg szoktam locsolgatni közben. A sütőt előtte előmelegítjük 18o fokra, és kb 3o-4o percig sütjük. Hozzá joghurtos-kapros öntetet, és sütőben sült burgonyát készítettem, de a variációk száma határtalan.Másnap thai barnajázminrizzsel ettük pl.
A burgonyát csak négyfelé vágtam, megszórtam kicsi sóval szerecsendióval, szárított petrezselyemmel, és meglocsoltam egy leheletnyi olajjal. A felső rácson a zöldségek, az alsón a krumpli sült, és egyszerre lettek készen. Ha marad másnapra is zöldség(bár kétlem) akkor két három evőkanálnyi joghurttal csak leturmixolom, és a kifőtt fussili-re, vagy szarvacskára öntöm. Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánok!

Tipp1:Kisebb gyerekeknek babáknak egy pici olívával meglocsolva is meg lehet sütni, természetesen gyömbér nélkül, majd turmixolni anyatejjel vagy tápszerrel.

Tipp2: A tepsi alján maradt aromás fűszeres olajat pedig ki ne öntsük. Tökéletesen passzol a reggeli pirítósra kenve egy kis pürésített paradicsom kíséretével :)

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Hugomum, szívesen mégegyszer. :-)
Én meg köszönöm az elismerést és hogy tetszik a blogom.
Nagyon jó variációkat találtál ki erre a receptre. Én még csak karfiollal készítettem, de ez a tésztaszósz-ötlet nagyon tetszik, holnap ki is próbálom ebédre.

szildi írta...

Sziasztok! Kipróbáltam a receptet a hétvégén. Isteni lett. (Igaz, mivel nem vagyunk vegetáriánusok egy kis csirkemellet is sütötöttem a zöldségek mellett, de az is szuper lett.)