2010. május 22., szombat

Tofus-tejszínes kuszkusz


A kuszkusz, mint alapanyag nem igazán ismert a magyar konyhában, vagy méltatlanul mellőzött, pedig fantasztikus kiegészítője, egytál ételeknek, salátáknak. Az arab konyha elképzelhetetlen nélküle. Ma már az enyém is.:)
A gyerekem tésztamániás, azt sem bánná, ha minden nap tészta lenne. De akárhogy is próbálom variálni, a tészta csak tészta marad. Így jött a szószos kuszkusz ötlete, amit még kisebb kevesebb foggal rendelkező gyermekek is pürésítés nélkül fogyaszthatnak.
Ja és ez az étel félóra alatt készen van.

hozzávalók:
-1oog organikus kuszkusz
-1 fej hagyma
-1 fél pritamin(v. kaliforniai)paprika
-1oog füstölt tofu (pl. Alnatura DM-es)
-2 dl növényi tejszín(pl zab, vagy rizs)
-szójaszósz
-só, bors, kicsi olívaolaj

A tofut felkockázom(kisebb gyermekek esetén villával túróállagúra szétnyomkodom) és leöntöm szójaszósszal, elkeverem, és állni hagyom. A hagymát olíván megdinsztelem, majd rádobom a felkockázott pritaminpaprikát. Együtt párolom. Közben 1,25 deci vizet egy evőkanál olajjal elkezdek hevíteni egy kisebb teflonedényben. Ha jó forró, de még nem forr, beleteszem a kuszkuszt és jól elkeverem. Leveszem a tűzről és lefedem 3-4 percre vagy addig, míg a kuszkusz fel nem szívta az összes vizet. Ezután visszateszem a tűzre, kicsit megsózom(lehet adni hozzá egy kis ghí-t). Továbbra is letakarom, és nagyon alacsony hőmérsékletem, még 3-4 percig csak hevítem. Tulajdonképpen gőzölöm. Leveszem a tűzről és jól megkavarom. Kész is.
Ha készen van a hagymás paprikás keverékünk, beletesszük a tofut, és 5 perc alatt készre sütjük. Felöntjük a tejszínnel, és még vagy 5 percig a tűzön hagyva kevergetjük. Miután kész a szósz összekeverjük a kuszkusszal. Melegen vagy akár hidegen is fogyasztható. Jó étvégyat!

Nincsenek megjegyzések: