2009. október 28., szerda

Vega-gyerek


Vega-gyerek

forrás:DietInfo

Csecsemőkorban nagyon fontos a szoptatás, az anyatej. Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő immunrendszerét. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a megfelelő ideig szoptatott babáknál lényegesen ritkábbak a bélfertőzések, a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás és a felsőléguti fertőzések. A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, az anyatej bármilyen más tápláléknál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében.

A túl korai hozzátáplálás nem indokolt az esetek többségében, és a nem megfelelően összeállított étrend növeli a későbbi allergiás megbetegedések kockázatát. A hat hónapig csak anyatejjel táplált csecsemőknél semmilyen hiánytünet nem alakul ki, elegendő a fejlődés szempontjából. Később, amikor eljön az idő, hogy új ízekkel ismertessük meg a csecsemőt, oda kell figyelni a gyümölcs, zöldség és gabona megfelelő arányára.
Fontos a változatos, minőségi étrend. A gyümölcsök és a zöldségek nagy mennyiségben biztosítanak növényi rostot, egyszerű és összetett szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.


Nagyon sokan gondolják, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hús, s arra hivatkoznak, hogy csak az állati eredetű termékek tartalmazzák azokat a létfontosságú aminosavakat, amelyekből testünk képes felépíteni a szükséges fehérjéket. Mára már megdöntötte ezt a felfogást a táplálkozástudomány. Bebizonyosodott, hogy vannak növényi eredetű fehérjeforrások, amelyek tartalmazzák azokat az esszenciális aminosavakat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A húshoz és a tejhez hasonlóan magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak egyes hüvelyesek, mint például a szója. Másokat viszont, amelyek önmagukban nem teljesek, ki kell egészíteni, hogy teljes értékűek legyenek. Ilyenek például a lencse, borsó, csicseriborsó, bab, zöldbab. Tehát, ha gabonafélékkel, rizzsel, búzával, zabbal együtt fogyasztjuk őket, akkor elegendő fehérjéhez juthatunk. Így ez a táplálási forma a gyermekek számára is megfelelő. Az egyoldalú táplálkozás azonban ebben az esetben is kerülendő! Érdemes szakember tanácsát kikérni arról, hogyan lehet a hiánybetegségeket elkerülni.

Lehet egészséges, kiegyensúlyozott az az étrend, amelyik nem tartalmaz húst?
Ma már a legtöbb szakember elismeri a húsmentes táplálkozás előnyeit, de néhány évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt. A hús nélküli táplálkozás napjainkban egyre népszerűbbé válik.
A vegetáriánus étrendnek vannak változatai.
Szemi-vegetáriánus a növényeken, tejen, tojáson kívül halat és baromfit is fogyaszt.
• Lakto-ovo vegetáriánus nem eszik húst, a növényi étrendet tejjel és tojással egészíti ki.

Ezenkívül a lakto-vegetáriánusok tejjel-tejtermékekkel, az ovo-vegetáriánusok tojással egészítik ki táplálkozásukat a vegánok pedig csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak, teljesen mellőzik az étrendből az állati fehérjéket.
Azoknál, akik a szemi,- lakto-ovo vegetáriánus étrendet követik, különösebb odafigyelés nékül is elegendő tápanyagot juttatnak be a szervezetbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez. Akik nem, vagy csak korlátozott mennyiségben fogyasztanak állati eredetű fehérjét, fontos, hogy nagy gonddal állítsák össze étrendjüket. Fontos, hogy alapanyagokban, és tápanyagokban kiegyensúlyozott ételeket fogyasszanak nap, mint nap. Így elkerülhetőek a különböző hiánybetegségek.
Nem szabad összekeverni a vegetáriánus étkezéssel azt, amikor valaki elhagyja ugyan a húst, de helyette főleg kenyeret, és tésztaféléket fogyaszt, és nem figyel arra, hogy rendszeresen kerüljön a tányérra megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség, gyümölcs és gabona. A finomított élelmiszerekkel (fehér liszt, rizs, cukor...) szemben előnyben kell részesíteni a teljesértékű alapanyagokat (teljesőrlésű gabonákból készült kenyérfélék, barna rizs...)

Milyen előnyöket jelent, ha valaki vegetáriánus?
Megállapítható, hogy azoknál az embereknél, akik növényi eredetű ételekben gazdag táplálékot fogyasztanak, sokkal kevesebb a szívkoszorúér-betegség, mint az átlagnépességnél, s ez az étrend többek között a rák, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség ellen is véd.
Ha vegetáriánus a kismama
Ha egy kismama vegetáriánus, sokan próbálják lebeszélni a hús nélküli táplálkozásról, mondván, hogy szervezete nem kapja meg azokat a szükséges aminosavakat, amelyekből a test képes felépíteni a szükséges fehérjéket, amire a hasában növekvő magzatnak is szüksége lenne. Ezen véleménnyel ellentétben bátran mondhatjuk, hogy a megfelelően összeállított lakto-ovo vegetáriánus étrend minden szükségeset biztosít a kismama és gyermeke egészségéhez. Tudatosan oda kell figyelni arra, hogy az esszenciális aminosavak jelen legyenek az étrendben. A tejtermékekről és az olajos magvakról sem szabad megfeledkezni, a kalcium miatt kifejezetten hasznos a szezámmag és a mák, de a dió és a mogyoró is ajánlott.
Persze a vegetáriánus táplálkozás területén is könnyű szélsőségekbe esni, s ilyenkor az is elképzelhető, hogy a helytelen táplálkozás veszélyezteti a kismama és a gyermek egészségét. Érdemes táplálkozásban jártas szakember véleményét kikérni arról, hogy melyek azok az alapanyagok és ételpárosítások, amelyekkel megvalósítható a húsmentes, kiegyensúlyozott étrend.


A vegetáriánus konyha hozzávalói egyre könnyebben elérhetők.

Íme néhány üzlet, ahol érdemes körülnézni!

Budapesten:

• Ökocentrum I.: III. ker., Bécsi út 223.
• Ökocentrum II.: Budagyöngye Bevásárlóközpont, II. ker., Szilágy E. fasor 121.
• Bio-ABC: V. ker., Múzeum krt. 19.
• Oltalom Alapítvány: VI. ker., Benczúr u. 9.
• Galgafarm: VI. ker., Eötvös u. 8.Nektár: IX. ker., Ferenc krt. 42.
• Életház: XII. ker., Böszörményi út 13-15.Cibaria: XIII. ker., Pozsonyi út 49.
• Reformélelmiszer: XIV., Thököly út 63/b.
• Biokuckó: XVIII., Thököly u. 2.
Vidéken:
• Biobolt: Ajka, Újvilág u. 41.
• Bioforrás: Hajdúböszörmény, Tessedik S. u. 15.
• Ezerjófű: Solymár, Terstyánszky út 37.
• Biocsemege: Szeged, Vidra u. 3.
• Biobolt: Tamási, Kossuth tér 6.
• Bioudvar: Tokod-Altáró, Béke tér 1.
• Natura: Pécs, Rákóczi u. 69.
• Szójapárizsit és virslit az ERMA Kft.-től rendelhetünk a 06-26-386-267-es telefonszámon

1 megjegyzés:

Bibe írta...

Ezek szerint szemi-vegetáriánus vagyok, férjem szerint néovégétarienne.

Pécsen érdmes benézni a HerbaHázba is. Hasonlít egy bioszupermárkethez. Zsolnay Vilos út 31.