2010. január 19., kedd

Zöldségleves

Ahogy mi szeretjük :)

Minden nap tudnám ezt enni, de hogy ne unjuk meg, így hetente egyszer készítem el. De az fix. Sokáig a tiszta zöldségleves változatot főztem csak, de egy osztrák kirándulás alkalmával vendéglátónk ezzel a verzióval lepett meg. Azóta is kedvenc. Hugóé is.

kell hozzá:
-2 nagy sárgarépa
-két fehérrépa
-egy kis gumó zeller
-egy kisebb karalábé
-1o(közepes nagyságú)szem burgonya
-1 nagy fej fehér, vagy vöröshagyma
-egy csokor petrezselyemzöldje
-2 kanál borecet
-őrölt kömény
-2 db Alnatura(vagy bármilyen bio glutamátmentes) zöldségleveskocka
-őrölt koriander
-2 nagy babérlevél
-olívaolaj

A zöldségeket felkockázzuk. A hagymát megdinszteljük, majd beletesszük a zellert, sárga és fehérrépát. Összepirítjuk nagyon rövid ideig, majd egy pici vízzel lefedve pároljuk, míg majdnem megpuhul. Hozzáadjuk a karalábét, és a felkockázott krumplikat. Csak annyi vízzel engedjük fel, ami éppen hogy ellepi. beletesszük a leveskockákat, és a fűszereket(koriander, kömény, babérlevél). lefedjük, és addig főzzük-pároljuk, míg a burgonyák meg nem puhulnak. Megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük még. Pótoljuk az elfőtt vizet, majd levesszük a tűzről, itt ne felejtsük el kivenni a babérleveleket. Fogjuk a botmixert, és durvára pürésítjük. Nem teljesen simára, maradjon benne nagyobb zöldségdarab, de mégis legyen sűrű. Visszatesszük a tűzre, még egyszer összeforraljuk, a nagyon apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és elkeverjük 2 kanál borecetet benne.
Jó étvágyat!
Tipp: fenőtteknek tisztító-vagy fogyókúra esetén mindennapos étel lehet. Megfázásos időszakban kitűnő kúráló, melegítő étel.

2 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

Imádom az ilyen leveseket!

Névtelen írta...

Szia.
Megcsináltam a levesedet és nagyon finom. Én most kezdem a böjtömet és szerintem nagyszerű lesz ez a leves. Köszönöm szépen. Tervem pedig a jövőre nézve, hogy vegán étkezésre térek át, nagyon sokat olvasgatok blogokat. De ha nem baj lenne egy kérdésem, reggeli mit együnk, olyat szeretnék amikor korán kellek gyorsan megtudjam enni. Köszönöm szépen , hogy így megosztod velünk ezeket a recepteket.
Üdvözlettel
Kati