2009. augusztus 7., péntek

Fokhagymás zabpehelyfasírt, zöldséges rizzsel


Ez ugyan nem tartozik a kiemelten gyorsan elkészíthető ételek közé, de egészséges, tápanyagokban gazdag, és kiváló ebéd, vagy akár vacsora az egész családnak. Annak a gyermeknek, aki kezével eszik(mint az én Hugóm), kiváltképp népszerű eledel.

Hozzávalók:
a fasírthoz:
-zabpehely, de én most bioboltban kapható zabpelyhes fasírtporból készítettem (így gyorsabb)
-1 tojás

-vegamix(nátriumglutamát, és élesztőmentes)

-2db szikkadt zsömle

- 2dl
rizstej
-két nagyobb gerezd fokhagyma

-egy fél fej fehér-, vagy vöröshagyma
-só, bors, édes piros őröltpaprika

-petrezselyemzöld,

-csipet római kömény
-olívaolaj a sütéshez

a rizshez:
- egy bögre rizs (én most félbarna organikus hosszúszemű rizst használtam)
-két sárgarépa

-három fehérrépa

-a hagyma másik fele
-kis olívaolaj

-2,5 bögre melegvíz

Elkészítés:
fasírt:
A zsömléket feldarabolom, és beáztatom a rizstejbe,addig a fasírtport elkeverem kis vízzel, állni hagyom. Miután a zsömlék csomómentesre áztak, kinyomkodom belőlük a tejet és összekeverem a a vízzel elkevert fasírtporos masszával. Beleütök egy tojást, elkeverem az egészet, most jöhet bele a apró kockákra vágott hagyma, összepréselt fokhagyma, finomravágott petrezselyemzöldje, só ,bors kis édes-nemes paprika,rómaikömény. Ha túl folyós, rakhatunk bele még zsemlemorzsát, hogy jobban összefogja, de nem kell túl keménynek lennie. A masszát kicsit pihentetjük, majd forró olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük.

rizs:
Feldarabolom apróra a hagymát, a sárga- és fehérrépát, a hagymát kicsi olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a répákat, így együtt párolom. Hozzájön a rizs, azt is egyelőre víz nélkül összeforgatom a zöldségekkel, pirítom. Majd jöhet, kb két és fél bögre forró víz, az egészet lefedem, sóval ízesítem. Ha nem elég a víz, folyamatosan lehet pótolni, de fontos, hogy ne hideg vizet tegyünk bele. Ez saját tapasztalat, így gyorsabban elkészül.

Tipp: nagyon finom burgonyapürével is, talán úgy gyorsabb. Ez a menü rengeteg vitamint, rostot tartalmaz, továbbá elegendő zsiradékot is a zsírban oldódó vitaminok felszívódása végett. Természetesen lehet rizstej helyett tehéntejet használni, de amennyiben kisgyermeknek készül kerüljük. Tojás bevezetése előtt, vagy allergia esetén, a tojást is ki lehet hagyni. Fasírtunkat dúsíthatjuk még finomrareszelt cukkinivel, vagy karalábéval is akár. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: