2009. augusztus 11., kedd

Mindent bele receptek: Paradicsomos fiorelli


Írhatnám azt is, hogy esős napok receptjei. Mint amilyen a mai is itt. Ilyenkor úgy döntök rendszerint, hogy itthon maradunk. Nincs kedvünk bőrig ázni a szakadó esőben. Az ehhez hasonló napok kreativitást igényelnek, hogyan hozzunk ki finom, egészséges gyors, és nem utolsó sorban tápláló ételeket...kizárólag abból, ami otthon van. 2o percet vett igénybe a mai ebéd, ráadásul minden elfogyott...mindkettőnk nagy örömére:)
Nézzük mit találtam ma itthon:

-4 nagy paradicsom
-egy fél Grana Padano sajt

-egy pohár tejföl

-két kisebb szem burgonya

-olívaolaj, fűszerek mindig vannak(só, bors, vegamix, római kömény...)

-egy gerezd fokhagyma

-friss bazsalikomlevelek a mindig zöldellő bokraimról

-fél zacskó fiorelli tészta(kerestem magyar megfelelőjét, de nem találtam.azt hiszem fodor-, vagy fodrostészta természetesen tojásmentes)


Elkészítés:
Két lábas vizet teszek főni, egyet a tésztának, egyet a paradicsomoknak. Miután felfőtt a "paradicsomos" vizünk, beledobálom őket 1 percre, majd kiveszem, hidegvíz alá teszem, és gyorsan lehúzom a héját. Kisebb kockára vágom . A két szem krumplit meghámozom, kis kockára vágom, egy lábasban pici olajon megpirítom, majd kis víz hozzáadásával készre párolom. Mikor kész van a burgonyánk egy percre beledobom az apróra vágott fokhagymát és megfuttatom rajta. Most jöhetnek a paradicsomkockák és a fűszerek. Kb 5 percig főzöm együtt, majd leveszem a tűzről. Lassan elkeverem benne a tejfölt, természetesen használhatunk főző- vagy növényi tejszínt is. Visszarakom a tűzre, és ferottyantom. A tésztavíz közben biztosan felfőtt, beleteszem hát a fiorellit, és kb 7-9 percig főzöm, mig "al dente" nem lesz. Viszont ma Hugo miatt jó (magyarosra) túlfőztem, a könnyebb pürésíthetőség végett.
A lábas tartalmát kiöntöm egy mélyebb tálba. Belereszelem a forró szószba a parmezánt, hozzáadom a megmosott bazsalikomleveleket és összeturmixolom. A burgonya keményítőtartalma nagyszerűen besűríti, a sajt pedig krémesíti a szószt. Végül a kifőtt-leszűrt tésztára halmozom. Ezek után, babáknak kellő állagúra turmixolható, de kézzel vagy egyéb evőeszközzel is fogyasztható. Jó étvágyat!:)

Tipp: papírdobozos paradicsompüréből is készíthető, bár finomabb frissből, de kétségtelenül gyorsabb. Akkor úgy 1o perc alatt kész. Ha kihagyjuk belőle a parmezánt, és mondjuk zab- vagy szójatejszínnel készítjük, vegánok vagy laktóz intoleranciások is fogyaszthatják.

1 megjegyzés:

Bea írta...

nyam-nyam:)))