2009. szeptember 11., péntek

Cumi,ujjszopás vagy szoptatás?

A "mellpótlékok" használata állandó vitatéma.A pszichológusok egyetértenek abban,hogy a gyermek első fejlődési fázisában kitüntetett szerepet játszik a szájközpontú ösztönök kielégülése.Cumizni tehát kell,de lehetőleg nem mesterséges cumit.A különböző eszközökhöz szoktatott gyerek kiszolgáltatott a szüleinek:csak akkor élhet szenvedélyének,ha a felnőtt odaadja neki a cumit.A szülők pedig kiszolgáltatottak a cuminak:ha kiesik a baba szájából,vissza kell tenni,akár éjjel is,óránként.Cumit otthon felejteni,elveszíteni felér egy kisebb természeti csapással.Az anyamell,a hüvelykujj viszont mindig kéznél van.
A kisbaba elemi igénye a szopás.A legtöbb újszülött már az első órákban ügyesen alkalmazza veleszületett képességét:"ráharap" az anyamellre és szopik,pedig még nincs jelentős mennyiségű anyatej.A baba az anyamellen megnyugvást talál,biztonságban érzi magát.A legtöbb csecsemő akkor is szívesen folytatja a "cumizást",ha már jóllakott.Sok anya fölöslegesnek tartja ezt,sőt,rosszalkodásnak tekinti,mondván:már nem szopik,csak játszik.A legtöbb kisbaba megelégszik a mellen töltött idővel,főleg,ha bármikor,bármeddig szophat.Ha nem korlátozzuk ebben,a szívás és nyelés összehangolt,kemény munkája után az úgynevezett "komfortszopás" ideje is eljön,s legtöbben szép lassan álomba cumizzák magukat az anyamellen.Ők nem fogadják el a cumit és nem lesz belőlük tartósan ujjszopó sem.
Ma,amikor a csecsemő egyik jelképe a cumi,talán nehéz megérteni,hogy az anyamellpótlók használata nem természetes,sőt,gondot is okozhat.Senki sem ütközik meg ezen a kijelentésen:" a kisbabámnak kellett a cumi".De ki látott már olyan újszülöttet,aki cumiért könyörög?A nyűgös időszakokat nem könnyű kezelni,de előbb-utóbb rájön az anya,mit szeretne a gyermeke.A csecsemők többsége szinte mindig csak egyvalamit szeretne:az anyukáját!az illatát,a melegét,a puhaságát,a biztonságos ölelést és az anyamellet.Az egészséges testi-lelki fejlődés egyik biztosítéka az,ha mindezt megkapja.Az első hetekben a "cumi nélkül tartott" gyerek valószínüleg jobban igénybe veszi az anyját,de később lényegesen jobb és egyszerűbb lesz a helyzet cumi nélkül.

Józsa Erika védőnő

(forrás:Kisalföld)

5 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Ezzel annyira egyetertek, bar sosem mertem irni rola, mert tudom milyen kenyes tema ez. Mivel Danit mindig hagytam en is 'komfort szopizni' es igeny szerint tette ezt (az elejen szinte elvalaszthatatlanok voltunk szo szerint :DDD), sosem kellett neki sem az ujja. sem cumi. Tenyleg lehet kicsit 'farasztobb' az elejen, de szerintem megeri. Nekem pl. mai napig osszeszorul a szivem, amikor meglatok akar egy 2 honapost, akar egy 3 evest cumival a szajaban (azokkal a csillivilli cumitartokkal) - mintha el lennenek vagva egy kicsit a vilagtol, mint akiknek 'betomtek a szajat'. Persze csondben, szinte rezzenestelen arccal ulnek igy a babakocsiban a legtobben itt is. Fura latvany szamomra - pedig tudom, hogy annak idejen en is 2 eves koromig cumiztam. A harom ocsem soha, ok az ujjukat szoptak - viszont azt jo sokaig...sosem gondoltam volna, hogy ha sajat gyerekunk lesz, o neki nem lesz egyikre sem szuksege. Nekem jol esik a tudat megis ;-) Remelem a kovetkezonel is igy alakul :-)

Pelikán írta...

Szerintem ez nagyon erdekes tema, Sari igazi kis komfortszopis, 90%-ban ugy alszik el, van, hogy 2 perc alatt, maskor 2 ora alatt. Neha az ujjat is szopogatja, ezt most hallom eloszor, hogy az ilyen cicifuggo babak ne lennenek tartos ujjszopok. Dori total nem volt cicin bealvos baba...

LiliNortianyu írta...

Azért tettem ki ezt a cikket,mert az első terhességemnél automatikusan megvettem a cumikat,cumisüvegeket,mivel tényleg az ember összekapcsolja ezeket a tárgyakat a babákkal.Aztán végül is a cumit fél évig használta a Lili,a cumisüveget meg egy-két alkalommal,akkor is anyatej volt benne.A cumi sem volt létfontosságú,mivel igény szerint szopizott.A Norton már egyiket sem használta.

brü írta...

Minden mondatoddal egyetértek:)

Bibe írta...

Mennyire igaz.

A két gyerekem között látom a különbséget. A nagyobbiknak még mindig kell az ujjszopi elalváshoz, míg a kicsinek semmi.