2009. szeptember 8., kedd

Hummus


Íme az egyik legegyszerűbben elkészíthető, világszerte kedvelt csicseriborsós tradicionális arab étel, a hummus. Magyarul csicseriborsó pástétom. Pirítósra vagy pitakenyérre kenve fogyasztják általában, de csak a fantáziánkra van bízva milyen formában esszük. Iskolás gyereknek szendvicskrémként is kitűnő tízórai vagy uzsonna.

Hozzávalók:

- 25o gramm bio csicseriborsó(ez lehet konzerv, vagy szárított, de a szárítottat előző éjszaka be kell áztatni, gyerekek esetében viszont én kerülném a konzerv változatot)
-egy pohár natúr joghurt

-pici só

-tahini (ez szezámpüré, gyermekeknek csak egyéves kortól rakjunk bele, azalatt semmiképp,ha tudjuk, hogy a családból valaki allergiás a dió és mogyorófélékre, olajosmagvakra, akkor várjunk vele)

- egy pici gerezd fokhagyma

-fél citrom leve

-pici olívaolaj

Elkészítés:
A megmosott, beáztatott borsót megfőzöm enyhén sós vízben, mikor megpuhult leöntöm róla a vizet, és a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe teszem, vagy egy tálban botmixerrel összeturmixolom, krémesre pürésítem. A tetejére olívaolajat csurgatok. Ennyi:) Nagyon egyszerű, de tartalmas vendégváró is lehet. Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

cucka írta...

Már fő a csicseriborsó! Olyan izgatott vagyok!!!
(mennyi szezámpürét tegyek bele??? :S)
Tesztpilótám éppen alszik, de remélem ízleni fog neki. :)

Great írta...

de jo, biztos nagyon finom lesz, ezt nem lehet elrontani:))en kb 1-2 evokanalnyi tahinit rakok bele, el nem rontja, bar en tahini manias vagyok:)) majd beszamolsz a feedbackrol? levelet (meg)nem kaptam lajv:DDD

cucka írta...

jóvanna, túúúdod jól, hogy trehány diznyó vagyok, de igyekszem! :)
Amúgy gondolatban más sokszor megírtam a válaszomat4 És nagyon sokat segített a leveled! pussz!

cucka írta...

Isteni lett! Huncimaci nem kért belőle, de nekem nagyon bejött az íze! amúgy is szeretem az ilyen kenyérre kenhetős cuccokat, legalább egy újabbal bővül a repertoárom. Köszönöm Neked! :)