2009. szeptember 5., szombat

Spenótos tagliatelle friss paradicsomszósszal

A héten minden nap főztem valami gyorsat, egyszerűt, nem szokványosat, mégis finomat. Igyekszem mihamarabb bejegyezni őket.
A tészták(pasta), a mi családunkban központi szerepet töltenek be, ami az étkezést illeti, hiszen mindig változatos, könnyen elkészíthető egészséges szénhidrátforrás.
Ma egy könnyed, spenótos tagliatellére esett a választásom, (magyarul szélesmetélt), amely 6 perc alatt lett kész, a szósznak kellett 15 perc. Ideális gyerekeknek, hiszen színes, szemet gyönyörködtető látvány(na mondjuk ha összeturmixoljuk, már kevésbé:). A fiamat rabul ejtették mindenesetre tekeredő zöld kígyók, így jól eljátszott vele...azért jutott a szájába is:))
Ideális hétvégékre, mikor senki sem szeretne a főzéssel sokáig bíbelődni, így több időnk jut a gyermekeinkre. Mindenki jól jár:)

Hozzávalók:
-6-7 friss paradicsom
-egy közepes fej vöröshagyma
- egy nagy gerezd fokhagyma

-bazsalikom(lehetőleg friss), oregáno
-kicsi só, bors, pici szerecsendió

-olívaolaj

-egy fél csomag spenótos durum(tojásmentes) tagliatelle

-reszelt parmezán


Elkészítés:
A paradicsomokat beledobálom egy percre forró vízbe, lehúzom a héjukat, majd kis kockákra vágom. Ugyanezt teszem a vöröshagymával, felaprítom. A hagymát kevés olívaolajon(vagy ghí-n) megdinsztelem, hozzáadom a paradicsomkockákat, kevergetve párolom. Ekkor jön bele az apróravágott fokhagyma, só bors, oregáno. kb 1o percig együtt párolom, én kis vizet mindig pótolok, hogy szaftos legyen. Ha már majdnem kész, belerakom a friss bazsalikomleveleket(de elhagyható), vagy szárítottal helyettesíthető).Közben kifőzöm a tésztát, figyeljünk oda, legyen "al dente", a szétfőtt tésztának kicsi az élvezeti értéke:)) Halmozzuk a szószt a kifőtt-leszűrt tészta tetejére, reszeljünk rá friss parmezánt.Kisebb babáknak kevesebb fűszerrel, összeturmixolva adható.
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

A tésztát nem lehet megunni:)

orsiwien írta...

Nagyon tetszik ez a blogod is, a receptek szuperek, és mivel hozzánk is közel áll az olasz konyha és Marcel is imádja az olaszos ételeket, nagy segítség ez a sok tésztás "gyerekbarát" étel :) leveszed a vállamról a "mitisfözzünkma" nagy kérdését, nekem csak a fözés marad :)

Great írta...

valoban nem, es most nezem mennyi a tasztas recept itt. a gyerekek jolly jokere:))

orsi, de orulok, hogy idetalaltal. irtam mar a masikon is, hogy keszul a mail Neked.annak meg kulonosen orulok, hogy tetszik a blog, gyere maskor is, most felteszek jo sok receptet. fozesi lazban egek:)))