2009. július 17., péntek

Tévhitek: Szoptatás (frissítve:)

9 tévhit a szoptatással kapcsolatban

A szoptatással kapcsolatos tévhitek mindig is keringtek és mindig is fognak a köztudatban, megtévesztve ezzel az édesanyákat. De mi most lerántjuk a leplet, íme:

1. Közvetlenül a születés után nem érdemes a mellre tenni a babát, mert az édesanyának még úgysincs teje.

Nem igaz! A tévhittel ellentétben, emlőmirigy már a terhesség 16. hetétől készen áll a tejtermelésre és el is kezdi termelni az előtejet (kolosztrumot), ami a szülés után az újszülött rendelkezésére áll. Ezért konkrét akadálya nincsen a szoptatásnak, így a szülés után 1-2 órával(de legjobb lenne azonnal!!! sőt, ha hagynánk újszülött babánkat,fel is mászna a mellbimbóhoz egyedül:) már nyugodtan etethetjük.

Az előtejnek létfontosságú szerepe van. Jóval magasabb zsírtartalmú, minta a későbbi anyatejé, ezért a pici számára is jobban emészthető. Bevonja az újszülött bélfalát, megakadályozva ezzel a kórokozók megtelepedését; elősegíti a hasznos bifidusz flóra kialakulását, és hashajtó hatású, ezzel csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét ill. annak mértékét. Antibakteriális. E mellett a lelki tényezőket se hanyagoljuk le. A szülés utáni mellre tevés megnyugtatja a babát, növeli biztonságérzetét ebben az új, hideg, világos világban.

2. A baba legfeljebb csak 20 percig lehet mellen

Természetesen nem igaz! Addig kell szoptatni, míg a babának is jó esik. A fenti tanács abból a téves elképzelésből származik, hogy ha a baba túl hosszú ideig szopik, az a mellbimbó “felázásához” és kisebesedéséhez vezet. A mellbimbó sebesedését azonban a legtöbb esetben a nem megfelelő mellre helyezés okozza. Amellett, hogy nem az okot szünteti meg, a szoptatási idő korlátozása azért sem megfelelő megoldás, mert egy lassabban vagy gyengébben szopó csecsemő számára lehetetlenné teszi, hogy kiürítse a mellet. Ez elégtelen súlyfejlődéshez és a tejtermelés csökkenéséhez vezethet, nem beszélve arról, hogy a mell csomóssá, gyulladtá válhat.

3. Szoptatás előtt az anyának fertőtlenítenie kell a mellét!

Nem igaz! Nincs szükség a szoptatás előtt mellfertőtlenítésre, egyrészt felesleges másrészt káros is lehet. A szappan és a fertőtlenítőszerek rendkívüli módon szárítják a bőrt, melynek következtében a mellbimbó és a bimbóudvar bőre kirepedezhet, utat nyitva ezzel a kórokozóknak. A fertőtlenítőszer (különösen a klór) ekcémát okozhat a csecsemő szája körül, a szaga pedig arra késztetheti a babát, hogy elutasítsa a szopást. Nem kell törölgetni a mellet, mert az anyatej anyagai gyulladáscsökkentő hatásúak. Összetevői védenek a betegséget okozó baktériumokkal, vírusokkal szemben. Kiváló sebgyógyításra.

4. Mellgyulladás, kisebesedés esetén nem szabad szoptatni az érintett mellből!

Nem igaz! Csak maga a fájdalom szabhat gátat a szoptatásnak. De nem árt tudni, hogy mellgyulladás esetén a gyógyulása érdekében a legfontosabb dolog a mell minél alaposabb és minél gyakoribb kiürítése, amit természetesen a csecsemő tud a legjobban elvégezni. Kisebesedett mellbimbó alkalmával használhatunk bimbóvédőt, mely kifejezetten erre a problémára gyógyír lehet. Vékony szagtalan szilikonból vagy gumiból készül. Szoptatásnál alkalmazható, bár erről megoszlanak a vélemények...a helyes szopási technikát viszont akadályoztathatja, és így kevesebb tej termelődhet...

Nekem ez nem jött be, én hagytam napoztatni kb 1-2 percet, illetve mindig rajta kell hagynunk a baba nyálát, és anyatejet, és úgy szabadlevegőn megszárítani. Egyszer használtam tiszta lanolinos krémet, de valószínű az idő és a fentiekben leírtak többet segítettek. A lanolinos bimbóvédőkrém, viszont a legjobb szájfény,és ajakápoló:)

5. Befelé forduló mellbimbó esetén nem lehet szoptatni!

Nem igaz! Ha valaki ilyen problémával küzd már a terhesség ideje alatt is érdemes erre odafigyelni és kezelni a problémát. Vannak kifejezetten erre a nehézségre kifejlesztett eszközök, melyek hatékony és fájdalommentes segítséget tudnak nyújtani. A legideálisabb már a terhesség idején használni, de a szülés követően is hasznos segítség tud lenni. Befelé forduló esetén nem szabad dörzsölni a mellbimbót, mert akkor csak kisebesedik, és lapos vagy forduló mellbimbónál gyakoribb a sebesedés. Érdemes inkább mellszívót használni, vagyis pumpálni előtte, hogy vákuum hatására egy kicsit kidülledjen.

6. Fel kell függesztenie a szoptatást, ha az édesanya elkapott valamilyen fertőzést!

Nem igaz! Nagyon-nagyon ritka kivételektől eltekintve a szoptatás nemhogy kárára lenne a babának, hanem éppen hogy az védi meg őt a fertőzéstől. A legtöbb fertőzés cseppfertőzés útján terjed, és a kórokozóval a csecsemő valószínűleg már azelőtt találkozott, hogy az édesanyán megjelentek a tünetek. Mivel az édesanya specifikus ellenanyagokat termel az adott vírussal vagy baktériummal szemben, amelyeket a tején keresztül a kisbaba is megkap, a legtöbb esetben a gyermek meg sem betegszik, vagy ha mégis, sokkal enyhébben, mintha nem szopizna.

7. Ha az anya gyógyszert szed, akkor nem szoptathat!

Nem igaz! Nagyon ritkán fordul elő olyan helyzet, amikor az édesanyának olyan gyógyszert kell szednie, ami mellett nem táplálhat. Ha mégis ilyen előfordulna, akkor kizárólag orvosi javaslatra és nagy odafigyeléssel, orvos utasításának pontos betartása mellett szabad csak alkalmazni. Csaknem minden gyógyszercsoportban található olyan alternatíva, ami összeegyeztethető a szoptatással. De erre is oda kell figyelni és bármilyen más gyógyhatású készítmény szedése előtt, vagy mellékhatások jelentkezésekor feltétlenül tájékoztatni kell az orvost.

8. A szoptatás tönkreteszi a mellek formáját!

Nem igaz! Sajnos a szoptatástól függetlenül is megváltoznak/megváltozhatnak a mellek, kisebb nagyobb mértékben. Igaz, hogy a várandósság alatt a bőr a melleken megnyúlik, ezzel is felkészül a baba táplálására. Ám a melltartó mellőzése, a terhesség alatt felszedett súlyfelesleg, a gének, a kor mind olyan tényezők, melyek befolyásolják a mellek formájának alakját. Sajnos van, ami ellen nem tudunk minden esetben tenni, ezért ne is hibáztassuk a terhességet, és ne ódzkodjuk az emlőből való etetéstől.

9. Fogyaszt vagy sem?

Mi az igazság: a szoptatás fogyaszt? Igen is meg nem is! Az emlőből való etetés alatt mintegy 500-800 kalóriával többet éget az édesanya szervezete, mint egyébként, ezért átlagos, normális étrend mellett is mindenképpen beszélhetünk fogyásról. Minél többet szoptatunk, annál több tejtermelő hormon szabadul fel és annál gyorsabban szabadulunk meg a zsírpárnáktól is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden anyuka hamar visszanyeri régi alakját. Azok, akik már a terhességük előtt, vagy a közben is súlyproblémával küszködtek, gyakran éppen azért kénytelenek idő előtt abbahagyni a szoptatást, mert a pluszkilók bizony a tejképző hormon szintjét is jócskán lefelé nyomják.

Felhasznált irodalom és bővebb információ: La Leche Liga oldalán

6 megjegyzés:

Kat írta...

Miért szülés után 1-2 órával?? Szülés után azonnal mellre lehet tenni a babát.

A bimbóvédő meg sok babánál megzavarja a szopási technikát, és kevesebb inger is éri a mellet, kevesebb tej termelődik.

Nekem mind a négy gyereknél iszonyú fájdalmas volt a szoptatás az első hetekben, kisebesedtek a mellbimbóim, csillagokat láttam, de kibírtam, elmúlt, nem ritkítottam a szoptatásokat, nem rövidítettem, nem használtam semmit. Összeszorítottam a fogam:) Mindez sokáig tudtam szoptatni.

Great írta...

kat: így van, igazad van, sőt az lenne a legtermészetesebb, nálunk szerintem 5 perc nem telt bele, és szopizott..de sajnos nem minden kórházban van így, és van olyan anyuka, aki inkább leadja a babát, mert ki akarja pihenni a fáradalmakat...annak nem árt tudni, hogy van ez a kolosztrum.
en vettem bimbóvédőt, de soha nem használtam, és úgy voltam vele, ahogy te...sosem értettem, hogy lehet ezzel a szilikondarabbal:)) ki is egészítem a szöveget..totál igazad van:)

LiliNortianyu írta...

Én is szülés után egyből meg akartam kapni a babát,hogy szoptassam,de csak "mutatóba" adták oda egy két percre aztán vitték el vizsgálgatni.Utána órákig nem adták,mert pihennem kell.A francokat akartam pihenni!9 hónapja csak arra vártam,hogy az ölemben tartsam a kicsikémet.

Pelikán írta...

Ezen a teman tok kiakadtam, a multkor olvastam a Porontyon, hogy Mao-n egy csomo korhazban nem adjak oda a mamanak a babat, melegitik, stb. Uristen, hol melegedhet jobban egy baba, mint a mamaja karjaiban...
En mindket lanynal a Lansinoh kremet hasznaltam az elso heten. Szoptatas utan mindig bekentem es alig fajt.

Katus írta...

nekem befeléfordulo az egyik mellbimbom, nem segitett semmi a szoptatas elott, hogy kiforduljon...a fiam szerencsére nagyon ugyesen szopizott és az ö segitségével helyrerazodott minden. Nekem az elsö honap volt nagyon nehéz, hasznaltam bimbovédöt...azzal konnyebb volt atvészelni az elso heteket.

Hanna írta...

Nagyon jó a szülés utáni hatása is , gyorsítja a méhösszehúzódásokat. Minél többetszer szül valaki, annál erősebbek ezek a fájások. A Jázminnál már simán kétkézzel falat tudtam volna bontani annyira fájt a hasam,,,de ez csak kb. 2-3 napig tartott.
A Martin kb. 1 hónapos volt, amikor a Dani bárányhimlős lett,,,na az ellen is jó hasznát vettük:-)
Nekem az egyetlen negatívuma az volt, hogy a Martinnál lefogytam 44 kilóra,,,engem nagyon lehúz a szoptatás. Most (lekopogom) az 55 kilómmal elégedett vagyok,,,igaz a Jázminnal is nekiindult a fogyás, de annyira nem, szerencsére.
Puszika