2009. július 31., péntek

Hamis pesto


Olaszkonyhaimádók lévén gyakran készítek pesto-s spagettit, de eddig a boltban kapható üveges szószokból válogattam. Tegnap viszont a konyhaablakban gyönyörűen virító üdezöld bazsalikomra esett a tekintetem, így nem is készíthettem mást, mint friss, kedvenc spagettifeltétet. Isteni lett.
Bár az olajos magvak bevezetését, már 1 éves kor után meg lehet kezdeni, én mégis várok vele egy kicsit, az allergiás reakciót kikerülendő.
Tehát a hamis pesto-ba, nem tettem darált fenyőmagot...tudom tudom, hogy a pesto- ezért pesto, de nagyon finom lett, és összehasonlítva a boltival, sokkal élénkebb zöld színű, könnyebb, krémesebb, és természetesen frissebb.

Hozzávalók:
- egy maréknyi friss bazsalikomlevél
-1oo g Grana Padano sajt(lehet keverni Pecorino-val fele-fele arányban)
-egy gerezd fokhagyma
-egy közepes szál póréhagyma
- extra szűz olívaolaj
-pici só

Elkészítés:
az eredeti pestoreceptbe nem kell póréhagyma, de én ellensúlyozandó az olívaolaj kesernyés mellékízét, üvegesre pároltam a karikára vágott pórét, majd egy percre megfuttattam az összevágott fokhagymát. Mialatt a hagymák párolódtak, egy mélyebb tálba beleraktam a megmosott bazsalikomleveleket, nagylyukú reszelőn lereszeltem a sajtot, kicsit megsóztam, egy-két evőkanál olívaolajjal meglocsoltam. Ezt a keveréket, botmixerrel lassú fokozaton elkezdtem pépesíteni, és mikor már nem láttam az olajat, újabb kis adagot öntöttem a péphez, és így tovább, míg egy világoszöld homogén krémes masszát nem kaptam. Levettem a tűzről a fokhagyma- póréhagyma keveréket, hozzáadtam a "pesto"péphez és összeturmixoltam.
Az egész nem tartott tovább 1o percnél, ami éhes gyermekek esetében nagy kincs:)))

Tipp:Miközben a "pesto" készül, fel lehet tenni a spagettivizet főni, egy csipet sóval így minden egyszerre lesz kész. Jó étvégyat!

5 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

Bevallom,még nem ettem pestot,de annyira gusztusosnak tűnik így pórésan,biztosan kipróbálom.

LiliNortianyu írta...

Ha nem kapok ilyen sajtot,mivel helyettesítsem?

Great írta...

nagyobb bevasarlokozpontokban(interspar, cora) kaphato szerintem kemeny parmezan, barmelyik fajta megteszi.
az a baj, hogyha puha sajtot(pl, ementali, trappista) hasznalsz, akkor az egesz inkabb nyulos. a nagyon kemeny sajt lesz kremes a turmixolas soran...megeri szerezni valahonnan:))
a pores valtozat az en kepzeletem szulemenye, de edes, es zold, szoval passzol az izvilaga.
nem fogtok csalodni!

Great írta...

LiliNortianyu: gondolkoztam. ha tényleg sehol sem kapsz parmezánt,vegyél (cottege chees-t)friss sajtot, és azzal keverd krémesre. mivel a ricotta friss sajt, és a pesto szicíliai változatában paradicsomszósz és ricotta is van, ezzel helyettesítheted:)

LiliNortianyu írta...

Biztosan kapok parmezánt valamelyik hiperszupermarketben,de most nyaralni megyünk és ott nem biztos,hogy össze tudom hozni.Viszont,ha megjövünk elkészítem.Majd írok,hogy sikerült.