2009. július 31., péntek
Hamis pesto
Olaszkonyhaimádók lévén gyakran készítek pesto-s spagettit, de eddig a boltban kapható üveges szószokból válogattam. Tegnap viszont a konyhaablakban gyönyörűen virító üdezöld bazsalikomra esett a tekintetem, így nem is készíthettem mást, mint friss, kedvenc spagettifeltétet. Isteni lett.
Bár az olajos magvak bevezetését, már 1 éves kor után meg lehet kezdeni, én mégis várok vele egy kicsit, az allergiás reakciót kikerülendő.
Tehát a hamis pesto-ba, nem tettem darált fenyőmagot...tudom tudom, hogy a pesto- ezért pesto, de nagyon finom lett, és összehasonlítva a boltival, sokkal élénkebb zöld színű, könnyebb, krémesebb, és természetesen frissebb.
Hozzávalók:
- egy maréknyi friss bazsalikomlevél
-1oo g Grana Padano sajt(lehet keverni Pecorino-val fele-fele arányban)
-egy gerezd fokhagyma
-egy közepes szál póréhagyma
- extra szűz olívaolaj
-pici só
Elkészítés:
az eredeti pestoreceptbe nem kell póréhagyma, de én ellensúlyozandó az olívaolaj kesernyés mellékízét, üvegesre pároltam a karikára vágott pórét, majd egy percre megfuttattam az összevágott fokhagymát. Mialatt a hagymák párolódtak, egy mélyebb tálba beleraktam a megmosott bazsalikomleveleket, nagylyukú reszelőn lereszeltem a sajtot, kicsit megsóztam, egy-két evőkanál olívaolajjal meglocsoltam. Ezt a keveréket, botmixerrel lassú fokozaton elkezdtem pépesíteni, és mikor már nem láttam az olajat, újabb kis adagot öntöttem a péphez, és így tovább, míg egy világoszöld homogén krémes masszát nem kaptam. Levettem a tűzről a fokhagyma- póréhagyma keveréket, hozzáadtam a "pesto"péphez és összeturmixoltam.
Az egész nem tartott tovább 1o percnél, ami éhes gyermekek esetében nagy kincs:)))
Tipp:Miközben a "pesto" készül, fel lehet tenni a spagettivizet főni, egy csipet sóval így minden egyszerre lesz kész. Jó étvégyat!
Címkék:
10. hónaptól,
spagettifeltétek,
zöldségesrecept
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Bevallom,még nem ettem pestot,de annyira gusztusosnak tűnik így pórésan,biztosan kipróbálom.
Ha nem kapok ilyen sajtot,mivel helyettesítsem?
nagyobb bevasarlokozpontokban(interspar, cora) kaphato szerintem kemeny parmezan, barmelyik fajta megteszi.
az a baj, hogyha puha sajtot(pl, ementali, trappista) hasznalsz, akkor az egesz inkabb nyulos. a nagyon kemeny sajt lesz kremes a turmixolas soran...megeri szerezni valahonnan:))
a pores valtozat az en kepzeletem szulemenye, de edes, es zold, szoval passzol az izvilaga.
nem fogtok csalodni!
LiliNortianyu: gondolkoztam. ha tényleg sehol sem kapsz parmezánt,vegyél (cottege chees-t)friss sajtot, és azzal keverd krémesre. mivel a ricotta friss sajt, és a pesto szicíliai változatában paradicsomszósz és ricotta is van, ezzel helyettesítheted:)
Biztosan kapok parmezánt valamelyik hiperszupermarketben,de most nyaralni megyünk és ott nem biztos,hogy össze tudom hozni.Viszont,ha megjövünk elkészítem.Majd írok,hogy sikerült.
Megjegyzés küldése